Το ούζο είναι ένα από τα αγαπημένα παραδοσιακά ποτά των Ελλήνων, καταναλώνεται συνήθως κατά την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού μαζί με θαλασσινά ή «μεζέδες» σε ταβέρνες σε όλη τη χώρα. Είναι ένα απεριτίφ με γλυκάνισο που μοιάζει με το τουρκικό ποτό ρακί, αλλά είναι περισσότερο εκλεπτυσμένο στην γεύση.

Το ούζο παράγεται από τα υπολείμματα της παραγωγής κρασιού με αιθυλική αλκοόλη εμπλουτισμένη με αρωματικές ουσίες όπως γλυκάνισο, μαστίχα και άλλα αρωματικά βότανα που δίνουν στο ούζο έντονη γεύση και άρωμα. Πήρε το όνομά του στη Μασσαλία, ναι την Μασσαλία της Γαλλίας! Το 1870 οι Έλληνες έστειλαν ουγγιές του ποτού στη Μασσαλία με άλλα προϊόντα όπως σαπούνια, λάδια κ.λπ. Οι τελωνιακοί έγραψαν τα βαρέλια “uso in Marsilla” που σημαίνει “για κατανάλωση στη Μασσαλία”. Ωστόσο, ο έμπορος της πόλης αντιλήφθηκε την φράση εντελώς διαφορετικά και το ποτό πήρε το όνομα Uso/Ouzo ή Oύζο όπως συνηθίζεται να γράφεται στις μέρες μας.

 

Αυτό το μοναδικό ποτό παράγεται αποκλειστικά στην Ελλάδα και την Κύπρο (στο Πλωμάρι και την Μυτιλήνη της Λέσβου) και προστατεύεται από τους κανονισμούς της ΕΕ ως «προϊόν γεωγραφικής ένδειξης». Και μπορεί το ούζο να εμφιαλώνεται σε όλη την Ελληνική επικράτεια, ωστόσο η Λέσβος είναι η βασίλισσα του ούζου από άποψη ποιότητας, ποσότητας αποστακτηρίων και φυσικά φήμης! Το νησί διαθέτει 17 διαφορετικά αποστακτήρια που παράγουν ούζο και φυσικά διαθέτει τις τρεις κορυφαίες μάρκες (Ούζο Πλωμάρι, Ούζο Μίνι, Ούζο Βαρβαγιάννη) ενώ διατηρεί επίσης και πιο εναλλακτικές μάρκες όπως το Πιτσιλαδή και το Μπαμπατζήμ.

Η Λέσβος και συγκεκριμένα το χωριό Πλωμάρι διαθέτει δύο εξαιρετικά μουσεία για το Ούζο (Ο κόσμος του Ούζου και το Μουσείο Ούζου Βαρβαγιάννη) όπου μπορεί κανείς να παρακολουθήσει και να μάθει τη διαδικασία της απόσταξης του ποτού, να μάθει την ιστορία του και να απολαύσει τις τοπικές και φρέσκιες ποικιλίες του ούζου.

Το ούζο είναι ένα ποτό που πρέπει αδιαμφισβήτητα να δοκιμάσετε κατά την επίσκεψη σας στην Λέσβο, ακολουθώντας τις συμβουλές μας! Το ποτό, πίνεται συνήθως με πάγο ή / και νερό σε λεπτά ψηλά ποτήρια. Θα πρέπει να το απολαύσετε αργά και πάντα με μεζέδες καθώς είναι δυνατό και γλυκό και μπορεί εύκολα να σας μεθύσει χωρίς να το καταλάβετε! «Το ούζο ευφραίνει την καρδιά», έλεγαν οι παλιοί Έλληνες και συμφωνούμε απόλυτα, πιστεύουμε πως θα συμφωνήσετε κι εσείς όταν το δοκιμάσετε!

Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες για το που να πιείτε το καλύτερο ούζο στην νησί και άλλα μυστικά tips, ο τοπικός σύμβουλος μας της Avance θα χαρεί να μοιραστεί μαζί σας τις προτάσεις του!

Μουσείο "ο Κόσμος του ούζου"

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Σάββατο 10.00-13.00. Ξενάγηση κάθε ώρα.

Είσοδος: 2 ευρώ

Τοποθεσία: Κάμπος Πλαγιάς, Πλωμάρι, Λέσβος

Τηλ: +30 22520 31450

Μουσείο Ούζου Βαρβαγιάννη

Ώρες λειτουργίας: 1 Απριλίου - 15 Οκτωβρίου: Δευτέρα-Παρασκευή 09.00-16: 00

16 Οκτωβρίου - 31 Μαρτίου: Δευτέρα-Παρασκευή 10.00-14.00

Είσοδος: Δωρεάν

Τοποθεσία: Πλωμάρι 81200 Λέσβος

Τηλ: +30 22520 32741

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχόλια

Αφήστε σχόλιο

Social Share