Η Λέσβος ή αλλιώς Μυτιλήνη, όπως την αποκαλούμε συχνά στην Ελλάδα, είναι αδιαμφισβήτητα ένας από τους κρυμμένους θησαυρούς του Βορείου Αιγαίου. Ένα αυθεντικό νησί με ανατολίτικη ατμόσφαιρα, πλούσιο σε ιστορία, φύση, αρχιτεκτονική και πολιτισμό που κερδίζει κάθε επισκέπτη και που προσφέρει πολλά πράγματα για να δείτε και να κάνετε. Το Απολιθωμένο Δάσος είναι σίγουρα ένα από τα αξιοθέατα που πρέπει να επισκεφθείτε στη Λέσβο.

Το πιο αξιοσημείωτο σε σχέση με το Απολιθωμένο Δάσος είναι πως αποτελεί  ένα από τα δύο μεγαλύτερα απολιθωμένα δάση στον κόσμο (το δεύτερο βρίσκεται στην Αριζόνα των ΗΠΑ). Δημιουργήθηκε πριν από 20 εκατ. χρόνια μετά από έντονη ηφαιστειακή έκρηξη όταν λάβα και τέφρα κάλυψαν ολόκληρη την περιοχή. 

Το Απολιθωμένο Δάσος βρίσκεται σε μια έκταση 150 τ.μ. στη δυτική χερσόνησο της Λέσβου, κοντά στα διάσημα χωριά Σιγρί, Ερεσό και Άντισσα. Μικρά και μεγάλα δέντρα, ξαπλωμένα και όρθια με απολιθωμένα κλαδιά και ρίζες κυριαρχούν στο τοπίο του Δάσους. Εντυπωσιακό είναι πως μοιάζουν σαν να τοποθετήθηκαν εκεί ωστόσο οι επιστήμονες δηλώνουν ότι τα δέντρα απολιθώθηκαν στην αρχική τους θέση.

Μετά τη βόλτα σας στο Απολιθωμένο Δάσος, μια περιήγηση στο θαλάσσιο πάρκο της Νησιώπης σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει. Η Νησιώπη είναι το πρώτο θαλάσσιο πάρκο που έχει ποτέ δημιουργηθεί και η περιήγηση σε αυτό πραγματοποιείται με ένα καραβάκι με γυάλινο πυθμένα που μας επιτρέπει να παρατηρήσουμε τον βυθό! Στην βόλτα αυτή θα δείτε έναν τεράστιο κορμό δέντρου, μήκους 17,20 μέτρων, ενώ θα  συναντήσετε διάφορα είδη θηλαστικών, ερπετών και μερικά από τα 62 είδη πουλιών που υπάρχουν στην περιοχή.

Μετά τη βόλτα σας στην Νησιώπη μια στάση για φαγητό στο χωριό Σιγρί είναι από τις καλύτερες επιλογές καθώς τα εστιατόρια Remezzo και Κάβο Ντόρο φημίζονται για τις αστακομακαρονάδες τους, τις οποία αξίζει να δοκιμάσετε.

Μετά το μεσημεριανό φαγητό, συνεχίστε την εξερεύνησή σας και μάθετε περισσότερα για την προέλευση του Απολιθωμένου Δάσους στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας που βρίσκεται επίσης στο Σιγρί. Θαυμάστε το εξωτερικό μέρος του μουσείου που καλύπτεται από πέτρωμα λάβας και εξερευνήστε τη μόνιμη έκθεση, την βιβλιοθήκη, τα απολιθώματα και τα εργαστήρια συντήρησης του μουσείου. Το πάρκο του Σιγρίου που βρίσκεται δίπλα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, αξίζει να είναι η επόμενη στάση της περιήγησης σας. Εκεί, θα θαυμάσετε απολιθωμένα δέντρα, απολιθώματα βλάστησης και μαγευτικούς ηφαιστειακούς βράχους. Τα χρώματα και το τοπίο θα κάνουν τη βόλτα σας πολύ ευχάριστη, απλώς μην ξεχάσετε να πάρετε καπέλο και αντηλιακό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες καθώς η ηλιοφάνεια είναι έντονη.

Ο τέλειος τρόπος να ολοκληρώσετε την μονοήμερη εκδρομή σας, είναι στην Σκάλα Ερεσού. Απολαύστε ένα ήρεμο απογευματινό μπάνιο στην αμμώδη παραλία, δοκιμάστε σίγουρα κάποιο κοκτειλ στα γύρω μαγαζιά, και αγναντέψτε το πανέμορφο ηλιοβασίλεμα. Η μονοήμερη αυτή εκδρομή είναι ιδανική για όλη την οικογένεια αλλά και ως μια μονοήμερη περιπέτεια με τον σύντροφο σας. Ιδανικός τρόπος πρόσβασης στο απολιθωμένο δάσος και στο Σιγρί είναι με αυτοκίνητο. Εάν αναζητάτε ένα ασφαλή και άνετο όχημα για την μετακίνηση σας στο νησί, η Avance προσφέρει πολλές επιλογές για όλες τις ανάγκες. Κλείστε το αυτοκίνητο σας εύκολα εδώ και επωφεληθείτε από τις online προσφορές.

Πληροφορίες & κρατήσεις για το Απολιθωμένο Δάσος:

T: +30 22530-54434 E: info@lesvosmuseum.gr

 Θερινό πρόγραμμα και εισιτήρια:

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Απολιθωμένου Δάσους: Τρίτη - Σάββατο: 08:00-16:00 | Κυριακή: 09:00 - 17:00 | Δευτέρα: Κλειστά. Εισιτήριο: 5 € (περιλαμβάνει είσοδο στο Μουσείο και τα πάρκα).

Θαλάσσιο Πάρκο της Νησιώπης: Απαιτείται προ-κράτηση για το καραβάκι και αναχωρεί από το λιμάνι του Σιγρίου κάθε μέρα στις 12:00 (κατά τη θερινή περίοδο). Εισιτήριο: 10€.

Πάρκο Σιγρίου: Δευτέρα - Κυριακή: 8:00 - 16:00 (θερινή περίοδος).

Σχόλια

Αφήστε σχόλιο

Social Share